Tweetalig onderwijs op de Emmaschool: Rock Solid and Vibrant !

8 oktober 2018

“Rock Solid and Vibrant” was de conclusie van de auditeur van Early Bird bij het keurmerkbezoek vanuit de landelijke organisatie. De Emmaschool heeft in de afgelopen jaren een stevige bodem gelegd voor de kwaliteit van de lessen Engels en ze blijft in beweging. Het landelijke keurmerk is met de hoogst mogelijke waardering van drie sterren voor de komende vier jaren toegekend.

Play a game, sing a song, learn a rhyme and have a lot of fun.
Op de Emmaschool in Assen wordt sinds 2009 Engels gegeven aan alle kinderen vanaf groep 1. “Inmiddels hebben de kinderen een aardig woordje Engels geleerd. Kinderen begrijpen alle instructies en kunnen in goede zinnen spreken”, aldus directeur Han Sijbring. “Er is voor Engels gekozen, omdat jonge kinderen het vermogen hebben om spelenderwijs talen op te pikken. In het spontane leerproces hoeven de kinderen geen extra moeite te doen om te leren. Daarnaast leven we natuurlijk in een maatschappij, waarin Engels steeds belangrijk wordt. Denk maar aan televisie, computer en internet. We zijn van mening dat het vroegtijdig aanbieden van Engels positieve effecten kan hebben. Kinderen moeten in hun leven zo veel mogelijk kansen krijgen en daarom is het belangrijk dat ze nu al gewend raken aan een grotere wereld”.

Twee uur Engels per week
Op de Emmaschool krijgen alle kinderen  wekelijks twee uur Engelse les. Alle groepen krijgen een Engelse les van Mrs. Pip and Ms. Linda, beide native speakers en de andere lessen worden door de groepsleerkrachten gegeven. De lessen zijn interactief en er wordt veel gespeeld en gesproken, waardoor kinderen  snel geïnspireerd en betrokken raken. Er wordt aangesloten op thema’s, die op school behandeld worden, zoals holidays, seasons en Santa Claus. Er worden onder andere liedjes gezongen, spelletjes gedaan, rijmpjes geleerd en bewogen. Ook wordt een deel van de gymlessen in het Engels gegeven.

Team Emmaschool goes Britain !
Voor alle groepen worden er in de komende periode  wereldoriëntatielessen van de methode Da VInci in het Engels ontwikkeld om een compleet en geïntegreerd pakket aan te gaan bieden. Het team van de Emmaschool maakt daarvoor in de week na de herfstvakantie een gezamenlijke studiereis naar Plymouth in Zuidwest Engeland om met studenten van Plymouth University en oud-Plateau-collega Clair Haan deze lessen te bedenken.

Ook heeft de Emmaschool contacten met scholen in het buitenland, zoals Duitsland en Israël. Han Sijbring: “Je merkt dat dit een nieuwe dimensie geeft bij het leren van Engels. Onze kinderen kunnen plotseling met kinderen uit andere landen in het Engels communiceren en dat geeft veel plezier en motivatie om de taal te leren!”.